keskiviikko 3. elokuuta 2011

MÖKKIHULLUUS

Luinpas mielenkiintoisen kirjan. Vapaa-ajan asumisen taika ja taito. Pertti ja Maarit Alasuutrin kirjoittaman kirjan: Mökkihulluus.

Ote Ylen sivuilta, jossa kirjasta lyhyesti.

"Tuore Mökkihulluus-kirja kumoaa myyttejä ja uskomuksia suomalaisesta mökkielämästä. Suomalaisten mökkeily ei olekaan mitenkään ainutlaatuista kuten tähän asti on uskottu, vaan osa kehittynyttä turismia. Suomalaiset eivät mennessään mökille palaa juurilleen maaseudulle, vaan haluavat vapaa-ajallaan toisenlaiseen todellisuuteen.
Suomalaisten mökkihulluuden on arvioitu 60-luvulta lähtien johtuvan siitä, että maalta kaupunkiin on siirrytty vain vähän aikaa sitten. Mökkihulluus-kirjassaan Maarit ja Pertti Alasuutari kumoavat myyttiä, että suomalaiset kaipaisivat takaisin maalaisjuurilleen ja siksi hankkivat kakkoskoteja maaseudulta.
- Oikeastaan meillä ei ole kysymys siitä, että kaupunkiperinne olisi kovin lyhyt ja ihmiset kaipaisivat juurilleen, kaupunkikulttuuriin vain kuuluu, että halutaan ottaa siitä etäisyyttä, akatemiatutkija Pertti Alasuutari Tampereen yliopistosta sanoo.
- Mökki on toinen todellisuus ja sellaisena kaupunkikulttuurin piirre. Haastateltavien mukaan suurin osa ihmisistä ei haluaisi muuttaa asumaan mökilleen, koska silloin haihtuisi se toinen todellisuus. Kaivataan vaihtelua kaupunkikotiin ja jos sitä ykkösasuntoa ei olisi, katoaisi se toinenkin todellisuus, arvioi Pertti Alasuutari.
Toinen todellisuus tehdään itse
Alasuutarien mukaan mökkeily on vain turismin yksi muoto. Turistikin matkaa yleensä johonkin eksoottiseen ja toisenlaiseen todellisuuteen. Samoin mökiltä haetaan toisenlaista kokemusta ja elinpiiriä sekä sitä, että halutaan tehdä asioita toisin.
Usein irtiotto arkipäivästä lähtee jo mökkimatkasta, ja kirjassa haastateltavat puhuvat siitä jonkinlaisena siirtymäriittinä.
- Mökkiläisille on tärkeää, mitä mökillä saa ja ei saa tehdä, voiko siellä olla esimerkiksi olla mukavuuksia tai voidaanko kakkosasunnolla tehdä samoja asioita kuin ykköskodissa. Sitä halutaan usein varjella toisenlaisena paikkana.
Mökkielämä tehdään usein itse: mökkeilyyn kuuluu puuhastelua, vedenkantamista ja puiden pilkkomista, sillä irrottaudutaan kaupunkielämästä.
- Mökillä tehdään usein paljon töitä ja ihmisiä itseäänkin naurattaa se, että mökille tullaan rentoutumaan ja sitten se onkin eräänlainen työleiri tai puuhamaa.
Sauna edelleen pyhä paikka
Saunalla ja saunomisella on mökillä omat erityispiirteensä. Sauna on kaikkein pyhin paikka, mökillä se olennaisin.
- Saunominen on ikäänkuin mökki mökissä. Tavallisen mökkipäivän usein päättää saunominen, jossa vielä otetaan etäisyyttä mökistäkin ja mennään sinne saunalle. Monien mielestä silloin ei voi katsoa televisiota tai tehdä asioita, joiden vuoksi saunomisesta tulisi arkista tai rutiininomaista, sanoo Pertti Alasuutari.
Kesämökeissä ja ykkösasunnoissa on useimmiten tyylieroja. Vakituinen asunto voi olla modernimpi ja mökki usein astetta romanttisempi, mökillä on usein paljon puisia pintoja. Seinillä saattaa olla runsaasti kevyempää taidetta, lehtileikkeitä, koriste-esineitä, muistoja suvusta ja menneiltä ajoilta.
Alasuutarien mukaan mökkeily ja kakkosasunnot lisääntyvät ihmisten varallisuuden mukana. Suomessa on lisäksi ollut maantieteellinen mahdollisuus, harvaan asutussa maassa on ollut tilaa kakkosasunnoille.
Mökkitiheys onkin Suomessa maailman huippuluokkaa. Mökkeily alkoi toisen maailmansodan jälkeen ja kiihtyi 80-luvulla. Nykyisin arvioidaan, että Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä.
Alasuutarien mukaan siihen päälle voi vielä laskea 100 000 - 200 000 maatilojen yhteyteen rakennettua mökkiä.
Mökkeily on samanlaista muuallakin
Suomalaiset usein kuvittelevat, että mökkeily on jotain meille ominaista. Alasuutarit kumoavat tämänkin näkemyksen mökkikirjassaan.
- Suomalaiset luulevat, että mökkeily on meille erityinen kansallinen piirre, mutta aivan samalla tavalla norjalaiset ja kanadalaiset uskovat, että mökkeily on juuri heille tyypillinen kansallinen erikoisuus.
Esimerkiksi kanadalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset tai monet muut puuhastelevat suomalaisten tapaan mökeillä. Mökit voivat olla vuoristossa tai luonnonsuojelualueiden liepeillä, kun rantoja ei ole samaan tapaan rakennettavaksi kuin Suomessa tai niille ei saa rakentaa.

Mökki voi olla kakkosasunto toisessa maassa

Mökin vastine voi esimerkiksi briteille olla maaseutupaikka Ranskassa tai saksalaisille kaupunkiasunto Italiassa.
- Kaupungissa ei tietenkään hakata puita eikä kanneta vettä. Tosin esimerkiksi saksalainen haastateltava oli kertonut, että heillä on loma-asunnossa omat vaatteet, jotka puetaan päälle sinne mennessä eli tavallaan siellä on mökkivaatteet, otetaan ikään kuin toinen rooli päälle, kuvailee Pertti Alasuutari.
Mökkikirjassa Alasuutarit kertovat esimerkin kalifornialaismiehestä, jolla on mökki Kalifornian vuoristossa. Mies kertoo hyvin samantyyppisiä tarinoita kuin suomalaisetkin mökkeilijät.
- Mies kuvaa, miten mökkimatka on olennaisen tärkeä, siinä pääsee irti tavallisesta arjesta. Edelleen mökillä tehdään toisenlaisia asioita kuin vakituisessa kodissa. Mökillä ei ole televisiota ja siellä on radio, josta kuuluu vain yksi kanava.
- Hänenkin mökkinsä sisustuksessa on käytetty paljon puuta ja koriste-esineitä. Mies kerää veitsiä ja pullonavaajia, joista mökillä on kokoelmat."







Muutamia maisemakuvia meidän puuhamaastamme :).
Mökkihöperöitä ollaan, kuten moni muukin, eikä vain suomalainen. Latauspaikka pitää olla!

Terveisin mökkihullu

6 kommenttia:

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

Taidan olla enemmän kaupunkituristi kuin mökkituristi. Tai mökkeilykin on kyllä kivaa, kun mökki on eri aikoina eri paikoissa...
Ihanat maisemat teidän mökillänne!

Maria kirjoitti...

Kiitos Paula! Pielinen on kaunis järvi vaaramaisemineen, sielu lepää.

Minä myös olen kaupunkituristi. Mutta välillä on niin tarpeellista mennä mökille ja karistaa kaupunkien hälinä ja vilinä korvien välistä ja silmistä, kuunnella luonnon ääniä, katsella luonnon kauneutta, pulahtaa järveen, istua vain, olla tekemättä mitään tai toisaalta puskea pitkin metsiä Väkevän Matin tavoin. Se kaikki parantaa ja voimistaa, tervehdyttää.

Kaupunkilomat ovat toki antoisia, mutta eri tavalla. Sopivasti molempia :)

Irene kirjoitti...

Mökkeily on mukavaa. Siellä voi tehdä kaikki perusasiat perusteellisesti paneutuen tai sitten olla tekemättä yhtään mitään ja ihmetellä pilvien liikettä. Pääasia, että voi tehdä kaiken omassa rytmissään, omalla tavallaan irti kaikista normistoista.
Kaupunkituristeilukin on ihan mukavaa.
Teillä on näköjään ollut ihania perhejuhlia ja paljon mukavia muutoksia perheenjäsenten elämäntilanteissa.

Jenni kirjoitti...

Hih, isäni sai tämän kirjan juuri eläköitymislahjaksi, koska oletusarvo on, ettei häntä enää eläkeläisenä näy kaupungissa ollenkaan. Kuulin jo arvioita (mökiltä käsin, tietty), että kirja on hyvin osuva.:)

Minäkin haluaisin mökin, tai oikeammin talon veden ääreltä, luonnollisssa maisemissa. Teidän mökkimaisemanne näyttävät likipitäen täydellisiltä!

Maria kirjoitti...

Irene: Juuri siksi kait se mökkeily onkin tärkeä paikka, koska siellä voit tehdä juuri siten miten milloinkin huvittaa. Kukaan ei sano, miten mökillä pitää olla, jokainen taaplaa tyylillään :)
Juu, perheessämme on tänä kesänä monta muutoksen paikkaa. Välillä ihmettelen, missä mennään, minun/meidän "täysi" kotimme tyhjenee! Mutta otan toisaalta sen iloisena asiana. Jokainen löytää paikkansa.

Jenni: Mökkihulluus on varmasti hyvä eläköitymislahja, mökkihöperölle. Kiva kirja luettavaksi muillekin. Tiedätkö, minäkin haluaisin oikeastaan talon veden äärelle. Mökkimme on niin kaukana, että liian harvoin pääsemme nauttimaan sen maisemista...

maiju kirjoitti...

Tuo kirja pitääkin lainata kirjastosta. Juuri nämä alkeellisemmat olosuhteet mökillä varmaan viehättävät meitä suomalaisia sekä ennenkaikkea luonnon rauha. t. maiju